Een (deel van) mijn Fokke & Sukke verzamelingVanaf het moment dat Fokke & Sukke hun intrede deden in het NRC ben ik fan. Met terugwerkende kracht ben ik dan ook alles gaan verzamelen. Ik geloof dat mijn verzameling inmiddels redelijk compleet is. Alleen de scheurkalenders heb ik, eh … opgescheurd. Maar daar heb ik wel de meest memorabele grappen uit bewaard. Ik heb zelfs vier Fokke & Sukke aanstekers, terwijl ik mijn hele even nog niet gerookt heb. Uit het interview in het NRC Fokke & Sukke nummer begrijp ik dat de heren Reid, Geleijnse & Van Tol er inmiddels zo’n 24.000 hebben bedacht en getekend. Elke dag zijn ze weer goed voor op zijn minst één grote grijns op mijn gezicht. Maar wat zijn nu de leukste Fokke & Sukke grappen van de afgelopen 25 jaar?

Hier wreekt zicht het ontbreken van een ‘catalogue raisonné’ van de werken van Fokke & Sukke.
In het ‘begindagen interview’ worden een aantal onderwerpcategorieën onderscheiden.
. de onmogelijkheid van een volwaardige relatie met het andere geslacht
. de worsteling met de tijdgeest
. hoe de mens wordt geofferd op het hakblok van het consumentisme
. mannenvriendschap
Nu Bert & Ernie uit de kast zijn gekomen is het natuurlijk de vraag of ook Fokke & Sukke meer voor elkaar voelen dan ‘mannenvriendschap’. Ik verwacht dat Kees Moeliker tijdens zijn voordracht op de jubileumavond meer inzicht geeft in fysieke (on)mogelijkheid van een meer dan platonische relatie tussen een eend en een kanarie.
Maar de heren hebben daar zelf uiteraard al een voorschot op genomen.

Fokke & Sukke zijn geen Bert & ErnieDe ‘themabundels’ Fokke & Sukke:
. Aan het werk
. Aan de balie
. Aan de studie
. Aan de kinderen
. Aan de dunne
. Aan het infuus
. Aan het examen
. Aan de drank
. Aan de praat
. Aan de leiding
Laten zien dat de mannen eigenlijk overal de humor wel van kunnen inzien.
En dan heb ik het nog niet eens gehad over hun Historische canon en Bètacanon.

Als je overigens De Vries heet, mag je hopen dat er bij jou op kantoor niemand van Fokke & Sukke houdt.

AccountmanagerOok in hun sporadische commerciële werk, zoals bijvoorbeeld voor de Philips brochure ‘Strijken voor mannen’ tonen zij hun veelzijdigheid. Ze zijn daarbij niet bang om de adverteerder tegen de haren in te strijken.

StrijkerijenEen serie waar ik destijds als onderzoeker erg om gelachen heb waren de cartoons die Fokke & Sukke op verzoek van Leendert van Meerem voor Intomart hebben getekend. Een enkele daarvan is nog online te vinden.

100%Ik heb verzuimd om ze destijds allemaal uit te scheuren, een pijnlijk gat in mijn verzameling.

Helaas maken Fokke & Sukke te weinig fietsgrappen naar mijn smaak. Terwijl zowel het professionele als het recreatieve fietsen toch mogelijkheden genoeg biedt.

Fokke & Sukke zijn ook gaan wielrennenMaar goed, ik heb geen recht van spreken. De enkele grappen die ik ooit gepoogd heb tot cartoon te laten promoveren hebben het niet gehaald.

Mijn persoonlijke favoriet zijn de kerstcartoons van Fokke & Sukke. Mijn kerst kan niet meer stuk als er weer een kerststal, al dan niet met herders of de drie koningen, voorbijkomt. Elk jaar moet ik mij bedwingen om in december niet op de scheurkalender vooruit te lopen. Ongetwijfeld speelt mijn gereformeerde achtergrond me hier parten. Ik ben eigenlijk ook wel heel nieuwsgierig naar wie van de drie de blijde boodschap zo is toegedaan.Ik verheug me nu al op december. Maar eigenlijk word ik elke dag blij van Fokke & Sukke. Gefeliciteerd met jullie 25-jarig jubileum. Bedankt voor zoveel mooie grappen mannen.

Met dank aan Jean-Marc van Tol voor de toestemming om de F&S cartoons in deze blog op te mogen nemen.