Er is een NIEUWE historische canon van Fokke & Sukke. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de F&S fans. Want niet alleen heeft Frits Oostrom zelf een nieuw voorwoord geschreven, ook 1/3 van de grappen is vernieuwd. De eerste historische canon van F&S dateert uit 2007. Met deze editie is er een Herziene Statenvertaling van de historische humor. (Tot mijn grote vreugde is de grap: ‘Meisje wil je bekend worden?’ erin gebleven) Hoe kun je een venster op de geschiedenis beter openen dan met een grap uit de historische canon?
Op onnavolgbare wijze weten F&S de dood van Willem van Oranje te koppelen aan een complottheorie.

De geschiedenis verandert niet, maar wel ons venster op de geschiedenis. En dat wordt door deze NIEUWE historische canon op briljante wijze geïllustreerd. Batavus Droogstoppel handelt niet meer in koffiepads maar in ristretto capsules.

De Britten verkeren in de waan dat zij bezig om geschiedenis te schrijven, maar F&S zijn al een paar stappen verder.

Ook als je de editie van 2007 al hebt mag je de NIEUWE historische canon van Fokke & Sukke niet missen. Hopelijk duurt het geen 10 jaar voor Reid, Geleijnse & Van Tol ons hun NIEUWSTE historische canon presenteren.