Volgens Technorati zijn er inmiddels 70 miljoen blogs op de wereld, waarvan er 15,5 miljoen actief zijn. Actief ben je als je de afgelopen 90 dagen een bericht hebt gepost. De blogosfeer groeit nog wel, maar minder hard dan een jaar geleden. In maart van dit jaar was 21% van alle geregistreerde blogs actief. In mei 2006 was dat nog bijna 37%. Volgens Heather Green van Businessweek is de voorhoede van ‘sociale netwerkers’ inmiddels uitgekeken op de blog. De aandacht is verplaatst naar andere communicatievormen zoals video en podcasts. Overigens worden er per dag nog wel 1,5 miljoen berichten op die 15,5 miljoen actieve blogs gepost. Anderhalf miljoen! Vind dan nog maar eens een lezer. “Niets, wordt er, niets, uit talloos veel miljoenen” Willem Frederik Hermans had het in 1981 al voorzien. Mijn enige troost is dat Heather een onderzoeker heeft gevonden die claimt dat het lezerspubliek voor blogs nog schijnt te groeien. De actieve bloggers die overblijven zijn de be├»nvloeders die publiek en adverteerders trekken. Maar ja, ergens een onderzoeker opduikelen die beweert wat er in je straatje past is natuurlijk niet zo moeilijk.