Heeft de Tour de France 2 snelheden? Eén snelheid van de liefhebbers die ‘slechts’ gebruik maken van de hun van boven gegeven talenten en één van de profs die er een schepje of een spuitje bovenop doen? De Franse pers weet het wel zeker, tenminste, zolang er geen Fransman in het geel rijdt. Ik ben er ook bang voor (Zie EPO). In de komende weken wil ik een poging doen om het gebruik van snelheidsverhogende middelen af te leiden uit de tourstatistieken.
‘De bijbel van 101 jaar Tour’ van Jean Nelissen wil ik gaan gebruiken als basis. De werkhypothese is dat het gebruik van stimulantia af te leiden zou moeten zijn uit de toename van de gemiddelde snelheid. Nu wordt de snelheid natuurlijk door meer variabelen bepaald dan door de beschikbaarheid van een goedgevulde “kleine valies”. Ik ben begonnen om een bestand te maken met daarin de gemiddelde snelheid van de winnaar, de totale lengte van de Tour en het aantal etappes. In de jaren net na de oorlog was de Tour zo’n 1000 kilometer langer dan nu. Dan laat je het wel uit je hoofd om gemiddeld meer dan 40km/u te fietsen. Een variabele die in mijn ogen ontbreekt is het aantal hoogtemeters. Misschien ontkom ik er uiteindelijk niet aan om ook de nummers 2-n in het bestand op te nemen, of de berekeningen uit te voeren per etappe. Wordt vervolgd.