Het heeft even geduurd. Het opzetten van een bruikbaar databestand over de Tour de France heeft heel wat avonden gekost. Uiteindelijk ben ik uitgegaan van het .pdf file met ‘Les statistiques’ dat is te downloaden op de officiële site van de Tour: www.letour.fr onder het kopje histoire_statistiques. Hierboven een grafiek van de gemiddelde snelheid van alle tourwinnaars volgens ASO. ASO staat voor Amaury Sport Organisation, de club die de Tour organiseert. In het bestand vind je per jaar onder meer cijfers over de totale lengte van de Tour, de gemiddelde snelheid van de winnaar en ook de tijd die hij in totaal nodig had. Om te controleren of er geen fouten in mijn bestand zitten, heb ik met behulp van de Tourlengte en de totaaltijd van de winnaar ook zelf de gemiddelde snelheid uitgerekend. Meestal klopte mijn berekening tot op 2 cijfers achter de komma met de officiële opgave van de ASO. Maar er waren ook een aantal verschillen die niet het resultaat bleken van mijn gebrek aan typevaardigheid. Door vergelijking met de cijfers in ‘De bijbel van 101 jaar Tour’ kon ik een aantal verschillen oplossen. Jean Nelissen rapporteert soms een andere totaalafstand dan de ASO. Door in drie gevallen de cijfers van Jean te gebruiken werden op 2 gevallen na alle verschillen tussen mijn snelheidsberekening en die van de ASO kleiner dan 0.5 km/u.
Het grootste probleem hou ik met de Tour van 1998. Volgens de ASO 3875 km lang (volgens Jean 3877.1 km). Pantani deed er in totaal 92 uur, 49 minuten en 46 seconden over. ASO en Jean zijn het hier geheel over eens. Volgens ASO én volgens Jean betekende dat een gemiddelde snelheid van 39.983 km/u. Maar als ik het uitreken kom ik op een gemiddelde snelheid van 41.743 km/u. Daarmee zou Pantani de snelste Tour aller tijden op zijn naam hebben gezet. Sneller dan Armstrong in 2005. Ik gun het Marco wel.