“De zwaarste fietstocht ter wereld. Vierduizend kilometer over de zwaarste en bekendste cols van Frankrijk!” De website van de 100 cols tocht probeert het in elk geval aantrekkelijk voor te stellen. Je mag er zo lang over doen als je wilt. Kennelijk is dat niet aan dovemansoren gezegd. De tocht bestaat al sinds 1979, maar tot nu toe hebben nog geen 300 mensen hem uitgereden. Dit jaar ga ik eraan beginnen. Le Champion organiseert de rondrit, verdeeld over de komende drie jaar. Dit jaar staan er 37 cols en 1329 kilometer in 10 dagen op het schema. Om me een beetje serieus voor te bereiden heb ik me aangemeld voor het Webtrainer Bergop programma van Adrie van Diemen. In januari heb ik een persoonlijke ‘intake’ gehad. De inspanningstest ging me nog redelijk af, maar de weegschaalproef was minder geslaagd. De weegschaal van Adrie heeft een afwijking van twee kilo naar boven vergeleken met onze weegschaal thuis. En aangezien de resultaten van de inspanningstest worden omgerekend naar ‘vermogen per kilo lichaamsgewicht’ viel er toch nog wel het één en ander te verbeteren. Dat bleek ook uit de vetplooimeting. Alle vetrandjes worden in de tang genomen en opgeteld om tot je vetpercentage te komen. 25%, ik werd er niet echt blij van. Maar goed, je weet waar je aan moet werken. Het is óf harder trappen, óf afvallen. Het afvallen lukt nog niet zo heel goed. Ik hoop maar dat dat betekent dat ik inmiddels meer spieren en minder vet heb. Maandelijks is er een gezamenlijke trainingsrit van de Bergop groep die wordt vooraf gegaan door een meet- en weegsessie. Er zijn zelfs deelnemers die geen appeltaart nemen voordat ze op de weegschaal gestaan hebben. Maar ja, zo’n stukje appeltaart legt geen gewicht in de schaal vergeleken bij de afwijking die de Van Diemen schaal van zichzelf al heeft. Dat ding is volgens mij nog ouder dan zijn Mercedes. En een beetje positieve feedback kan er ook niet af. De resultaten worden zorgvuldig geheim gehouden. Dat doen ze bij de Weight Watchers toch beter. Gelukkig rijd ik dankzij de schema’s van mijn persoonlijke Webtrainer Bergop coach Marcel Lamberts voor mijn gevoel wel al veel makkelijker omhoog. De Amstel Gold race en de aanmerkelijk verzwaarde Steven Rooks classic van dit jaar heb ik in elk geval fluitend uitgereden. Nu moet die Van Diemen alleen nog een fatsoenlijke weegschaal kopen.