Ons hotel ligt op de top van de Passo delle Erbe. Utia de Börz (zo heet het hotel) is een aanrader. Na de Sorrel River Ranch in Moab, Utah, misschien wel het mooiste uitzicht vanuit een hotelkamer op de wereld (zie foto). De kamers worden op z’n Duits superschoon gemaakt. Er is elke avond een Italiaans 5 gangen diner (saladebuffet, soep, primi piatti, secondi piatti en dolce). En de staf wordt op authentieke wijze geleid door Fritz en Edeltraud. Alleen daarvoor al de moeite van een bezoek waard. Maar vooral is Utia de Börz een prima uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten. Iets minder vind ik dat het ook een zeer geliefde pas is onder motorrijders. Daarin ben ik niet de enige. Op de proviciale grensaanduiding Benvenuti/Wilkommen in Alta Badia heeft iemand de toevoeging ‘no bikers’ gespoten. Van tevoren had ik niet bedacht dat ik de Passo delle Erbe op zou willen fietsen, maar nu ik er toch was dacht ik, waarom niet? Zowel vanuit Funes/Villnöss als vanaf de brug bij de kruising met de S244 onder San Martino in Badia/San Martin de Tor is de klim zeer de moeite waard. Grazige weiden, bossen en ongenaakbare rotsen. Alles wat de Dolomieten zo mooi maakt vind je langs beide beklimmingen. Van beide kanten wordt het klimwerk onderbroken voor een paar kilometer afdaling en vals plat. Maar met meer dan 1000 meter hoogteverschil en stijgingspercentages van geregeld meer dan 10% kun je deze pas toch met gepaste trots in je toerboekje zetten.