Etappe: Lectoure – Mauléon
Vandaag weer ruim 200 kilometer gefietst. De 100 Cols tocht is een rondje Frankrijk over zoveel mogelijk bergen en heuvels. Het enige doel van al die kilometers van gisteren en vandaag was om in Frans Baskenland aan de voet van de Pyreneeën terecht te komen. Morgen begint het ‘echte’ klimwerk. Alsof die 2712 hoogtemeters van vandaag, bij een temperatuur die inmiddels boven de 30 graden ligt, niets voorstellen. De schrik voor de dag van morgen zit er goed in bij iedereen. Daar hebben de 100 Cols veteranen onder ons (Fred Charité, Paul Vermeulen, Jac Zwart, Simon Oud) wel voor gezorgd. Iedereen hield zich vandaag dan ook gedeisd. Rinus en Ellen stapten bij de eerste ravitaillering van de fiets en in de bus. Rinus omdat hij er letterlijk en figuurlijk helemaal doorheen zat. En dan is zo’n fietszadel buitengewoon onaangenaam. Ellen wilde zich sparen voor morgen. Ruud, Bouke, Jan de J. en ik zelf hadden ons vanmorgen aangesloten bij de groep Charité. Dat was op zich prima gezelschap. Tegen lunchtijd hoorden wij echter dat de groep Charité niet wenst te stoppen voor de middagmaaltijd, maar gewoon doorfietst. Hier botsten twee culturen. De groep Faasse fietst nooit door, maar savoureert het déjeuner. 4 gangen hadden wij vandaag, een gebonden groentesoep, meloen met rauwe ham, naar keuze zalm of pluimvee in een kerriesaus, en een dessert. Heerlijk gegeten, inclusief de koffie voor een luttele €10,50 de man.
Daarna peddelden wij rustig naar het einde, onderweg nog wat verdwaalde groepen oppikkend. We haalden vandaag maar 22,8km/u, maar staan morgen wel ‘uitgerust’ aan de start van de dag des oordeels. En er was ook nog tijd om onderweg foto’s te maken.