Jan de Jong met zijn Aspin fiets op de Aspin, na 50 jaar en 50 kilometer! (Als u op de foto’s klikt, worden ze trouwens groter)

Etappe: Luz St. Sauveur – Bagnères de Luchon
In City Blue hotel Corneille in Luchon is het niet om te harden zo warm. De kamers blijken ook nog eens 4-persoons (qua bedden, niet qua sanitair). Boven op de entresol is het echt geen doen. Een deel van de groep verkast nu naar een nabijgelegen hotel. Ook op de derde col van vandaag, de Peyresourde, was het vooral de hitte die je de das om deed. We reden een klassieke Pyreneeënetappe, te beginnen met de Tourmalet, vervolgens de Aspin en de Peyresourde tot besluit. Ik had vandaag goede benen. Niet zo goed als die van mijn slapie Har Rovers, die me op de Tourmalet voorbijkwam alsof ik stilstond. En ook niet zo goed als die van Joost Schermers, die me met een licht verzetje op de Peyresourde voorbij danste. Mijn lichte verzetje doet het niet meer. Janko van het Tweewielerhuis had nog zo gevraagd of ik geen (tandwiel met) 27 (tandjes) achter wilde laten monteren. Dat leek me niet echt nodig. Maar nu ben ik mijn 25 inmiddels ook al kwijt. Als ik achter op het laatste kransje schakel, kom ik met geen mogelijkheid meer terug. Behalve soms, als iemand mijn derailleur een zetje geeft terwijl ik 100 keer probeer om terug te schakelen. Gevolg is dat ik het met een verzet van 30 tandjes voor en 23 achter moet doen. Het ziet er bij mij bergop dus niet echt lichtvoetig meer uit. Toch reed ik vandaag lekker naar boven, op alle drie de cols. De pechvogel van de dag is Ellen Scheffers. Eerst knapte er iets in haar knie bij de beklimming van de Tourmalet. Die (de knie) wordt inmiddels al aardig blauw. In de consternatie trapte ze een spaak kapot, zodat haar achterwiel een slag kreeg. Tot haar grote verdriet zat er dus niets anders op dan bovenop de Tourmalet in de bus te stappen. En tot overmaat van ramp werd ze daarna op de Aspin ook nog eens op de horens genomen door een loslopende koe. Die zijn dus niet zo ongevaarlijk als wij romantici dachten.
Mijn gemiddelde snelheid lag vandaag niet hoger dan 19,1km/u. Wat wil je met 2877 hoogtemeters. In de afdaling van de Peyresourde heb ik nog wel 74,5km/u gehaald.
Het zweet druipt inmiddels ook op mijn toetsenbord, dus ik ga kijken of het buiten in de tuin wat koeler is. Graag even geen reacties meer dat het in Nederland zo lekker koel en nat is.
P.S. Waar Ariën Oskam zijn hoogteprofielen vandaan heeft weten wij niet, maar er klopt geen hout van. Mocht u ooit met hem komen te fietsen: Hoedt u voor zijn keurig geplastificeerde leugens.