Het fietsseizoen is begonnen. Tenminste, dat hoop ik. Vorige week was de aftrap voor mijn derde seizoen bij Webtrainer BergOp. 15 januari heb ik een inspanningstest gedaan en is mijn gewicht en vetpercentage gemeten. Door mijn gebrek aan weerstand tegen chocoladeletters heb ik helaas de neiging om als Jan Ullrich de winter uit te komen. 6 kilo te zwaar en met een vetpercentage van ruim 26%. Dat laatste wijt ik overigens vooral aan de overdreven manier waarop Léon Burger meent ook het laatste restje vetplooi in de tang te moeten nemen. Mijn conditie was weliswaar ‘Uitstekend’ maar om elk greintje overgebleven zelfrespect weg te nemen zeggen ze er bij Webtrainer dan altijd bij: “Maar dat is in vergelijking met het gemiddelde van West-Europa, en dat stelt niet zoveel voor.” Het is dat ik dankzij Adrie van Diemen en zijn coaches de eerste 2 etappekoersen van de 100-Cols tocht meest fluitend en in elk geval fietsend ben doorgekomen. Dit jaar organiseert Jac Zwart namens Le Champion het derde en laatste deel van de 100-Cols tocht (zie kaartje). We fietsen weer 10 bergetappes zonder rustdag: van Carcassonne door de Languedoc naar de Mont Aigoual (Lees De Renner van Tim Krabbé). Vervolgens gaat het richting de Ventoux, die we uiteraard vanaf Bédoin beklimmen. En tot slot de Alpen met onder meer de Col de Restefond-Bonette, Col de Vars, Col d’Izoard en als uitsmijters de Galibier, Iseran en de Cormet de Roselend. De etappes zijn wat korter dan die in de Pyreneeën van vorig jaar. De hoogtemeters nog niet opgeteld, maar het wordt weer genieten en afzien.
Omhoog fietsen is volgens Adrie van Diemen een kwestie van vermogen per kilo. Mijn vermogen bij mijn omslagpunt is nu 3,45 watt per kilo. Adrie vertelde ook wat sommige profs in het peloton wegtrappen. Je wilt het als eenvoudige amateur niet weten. Winst is te behalen door meer vermogen te leveren, maar vooral door het inleveren van kilo’s. Nu weegt mijn nieuwe BMC SLC01 Pro Machine inclusief bidons en pomp maar 7,5kg. Dat is al een winst van 2,5kg ten opzichte van mijn oude Look. Maar dat neemt niet weg dat er een stuk minder van mij aan de start moet staan op 20 juni. Veel trainen en minder eten. Voorlopig staat het weer lange duurtrainingen nog in de weg. Ik waag mijn mooie nieuwe BMC ook liever niet aan de gepekelde Noord-Hollandse polderwegen. De Eetmeter van het Voedingscentrum is nu mijn eerste stap op weg naar Frankrijk. Als je gedwongen wordt om pijnlijk nauwkeurig bij te houden wat erin gaat wordt het toch minder. Ik ben al een kilo kwijt. Een beetje orthorexia doet wonderen. Hans Romers, mijn Webtrainer coach, laat me nu vooral kracht opdoen in de sportschool en conditie op de Elite trainer en de schaatsbaan. Maar o, wat zou ik graag mijn Pro Machine proberen in dit nieuwe fietsseizoen.