Links het Inntel hotel, rechts het stadhuis in aanbouw

Zaandam krijgt een nieuw centrum. Dat was wel nodig ook, want vergeleken bij het oude centrum was Almere het toppunt van gezelligheid. Helaas mochten de bewoners meestemmen over hoe het nieuwe centrum, of althans het stadhuis, er uit komt te zien. Een uitslag is nooit bekend gemaakt, maar volgens de gemeente kozen de Zaankanters voor een stadhuisontwerp waarin een aantal Zaanse huisjes tot monstrueuze proporties is opgeblazen. Ik had dat toch echt niet aangekruist. Voor dat nieuwe stadhuis moest het Inntel hotel naast het spoor wijken. Dat was op zich geen verlies. Maar ook de architect van het nieuw te bouwen hotel, Wilfried van Winden, kwam nu op het idee om eens gek te doen met het Zaanse erfgoed. Het resultaat? 70 gevels van Zaanse huisjes opgestapeld tot een 12 verdiepingen tellende hoteltoren. Volgens het dagblad Trouw vandaag “vinden de inwoners van Zaandam het prachtig”. Maar ja, die hebben waarschijnlijk ook gekozen voor vader Abraham als exponent van het beste wat Nederland op cultureel gebied te bieden heeft. Wilfried noemt het zelf “fusion-architectuur”. Ik ben bang dat dat betekent dat je de decorbouwers van Disneyland, de Efteling en André Rieu loslaat in de echte wereld. Geinig. De Japanners die voor de Zaanse schans komen zullen het waarderen. Maar ik woon voortaan voor John met de korte achternaam in Disneyland aan de Zaan.