De Zijlstra’s wassen niet graag met de hand af

Als je al 23 jaar in hetzelfde huis woont, woon je redelijk naar je zin of heb je een pesthekel aan verhuizen. Wij scoren hoog op beide schalen. Als u dat ook heeft moet u niet in een huis gaan wonen met een dubieus paalgehalte. Opnieuw funderen betekent namelijk twee keer verhuizen binnen een tijdsbestek van twee maanden. De afgelopen dagen hebben wij besteed aan het strippen van de benedenverdieping. Een deel van de huisraad is naar boven gesjouwd waar een veredelde camping is ingericht. Een ander deel staat in een oranje zeecontainer aan de overkant van de straat, samen met de overtollige boedel van de familie Zijlstra. De Zijlstraatjes zijn een geval apart. Misschien is verhuizen hun lust en hun leven. Mogelijk zijn ze een tikje masochistisch. Ze wonen hier nog geen 2 jaar en staan de hele dag fluitend de tegels van de muur te bikken. Ze willen niet alleen nieuwe palen, maar ook een nieuwe keuken. Ik ben het nu, halverwege de eerste verhuizing, al aardig zat. Gisteravond waren we voor de broodnodige afleiding bij De Nederlandse Opera. Turandot is een prinses met funderingsangst. Geen prins of aannemer is goed genoeg voor deze ‘scream queen’ avant la lettre. Aan het eind komt alles gelukkig goed en overwint de liefde. De uitvoering van gisteravond was overigens meer dan goed, vooral dankzij het orkest. Met dirigent Yannick Nézet-Séguin speelde het 010 Philharmonisch Orkest de sterren van de hemel. Normaal wil ik tijdens een opera in opperste concentratie en zacht pluche nog wel eens de ogen sluiten. Gisteren was het: Nessun dorma.