De 170km route van de 7 Dorpentocht

In het kader van de voorbereiding op de 100 Cols tocht heb ik zondag de 7 Dorpentocht gereden. Waarom de 7 Dorpentocht 7 Dorpentocht heet is mij een raadsel. Op de routebeschrijving van de 170km tel ik maar liefst 32 verschillende onderstreepte plaatsnamen. Het rondje gaat van Wormer richting de kust, langs de kust naar het noorden, via Julianadorp naar Den Oever en via Hoogwoud door de Schermer en de Beemster weer terug naar Wormer. Maar goed, ook de 100 Cols tocht gaat over “ruim 100 Cols en ruim 100 côtes”. Ik heb al eens eerder opgemerkt dat sommige van die ‘côtes’ menige Col te boven gaan. Eigenlijk is het dus de ‘210 Cols tocht’. En als je de Cols mee zou tellen die je onderweg ‘meepakt’ in de beklimming naar een hogere top, is het zelfs de ‘257 Cols tocht’.
Waarom iedereen de 32 Dorpentocht zou moeten rijden:
1. Het aantal deelnemers is bescheiden. Dat betekent dat je lekker je eigen tempo kunt rijden. Ik heb het grootste deel van de tocht solo afgelegd. Omdat ik bijtijds was gestart begon ik met het ‘eenzame vluchter moet uit de greep van het peloton zien te blijven’- gevoel. Na een lekke band, waarbij ik toch door deze en gene werd voorbijgereden, werd dat het ‘Kenny van Hummel’-gevoel.
2. Noord-Holland is prachtig. Je rijdt door bossen, duinen, langs de zee, door prachtige dorpjes als Callantsoog en De Rijp (zonder de andere 30 tekort te wilen doen) en door de mooiste polders van ons land. Niet voor niets Unesco werelderfgoed. Volgens Rob Prins van Le Champion is overigens de 110km nog mooier. Hij kreeg bijna tranen in zijn ogen toen hij erover sprak.
3. Als je van vogels houdt kun je je hart ophalen. Ik ben geen kenner, maar toch heb ik genoten van kieviten, grutto’s, scholeksters, mussen en merels, om maar niet te spreken van de diverse typen ganzen en eenden.
4. De tocht is perfect georganiseerd. De hele route is duidelijk uitgepijld en er is ook een GPS bestand van de routes beschikbaar. Bij Den Oever barstte het voorspelde noodweer los. Maar toch stond daar een vrijwilliger in de stromende regen bij zijn auto om krentenbollen en AA-drink uit te delen. Alleen voor die meneer zou je al mee moeten doen. En natuurlijk voor Ruiter Dakkapellen in Ursem die de zaak op zondag openstellen voor de ravitaillering van een stelletje verkleumde fietsers.
Kortom, het was koud, lang, winderig en geweldig. Rijdt dus allen volgend jaar de 7 Dorpentocht, voor de mooiste rondjes van Noord-Holland. (Jullie moeten niet echt allemaal meedoen natuurlijk, maar zoveel dat het nog leuk blijft).

P.S. In het fietsen is er wel meer dat niet is wat het lijkt. 100 Cols zijn er 257, 7 Dorpen zijn er 32, en overschoenen zijn er niet om je voeten droog te houden. Mijn nauwsluitende Pro-sport overschoenen konden tenminste niet voorkomen dat ik binnen de kortste keren met een centimeter water in mijn fietsschoenen rondreed. Nu ik er over nadenk heb ik eigenlijk nog nooit overschoenen gehad die mijn voeten op de fiets droog wisten te houden.