Fruitkick zonder fruit

Als fietser en schaatser ben ik een groot consument van reepjes. En natuurlijk wil je dan ook weten wat je binnenkrijgt. Met een schuin oog kijk je naar de mensen die er verstand van hebben. De Rabobank wielrenners zweren bij ontbijtkoek. En volgens Ariën Oskam ook bij winegums. De Liga Ladies eten natuurlijk alleen maar Liga. Toch? Laatst kocht ik ook een pakje Liga. Liga Fruitkick extra, Sinaasappel & Chocolade. Met extra veel fruitvulling. 46% fruitvulling om precies te zijn. Fruit is gezond, nietwaar? Maar nu heb ik van Karin Luiten, van Koken met Karin, geleerd dat het verhelderend kan zijn om de voedingswaardetabel op zo’n pakje aan een nadere inspectie te onderwerpen. En wat blijkt? 46% Fruitvulling is geen 46% fruit. 46,6% fruitvulling is 2,6% geconcentreerde pulp van sinaasappels, 1,8% geconcentreerd sinaasappelsap en 1,4% gekonfijte sinaasappelschillen. Met andere woorden: Liga serveert je 4% fruitafval, 1,8% sap en de rest van die 46,6% gaat op aan ‘vulstoffen’ en suiker. Dat noem ik geen Zorgeloos genieten, zoals de firma Kraft Foods op de achterzijde van de verpakking meldt, dat is Rücksichtloos oplichten. Ik hoop dat de Liga Ladies niet zelf geloven dat ze van deze reepjes gezonder worden, laat staan harder gaan schaatsen.