De woordenwolk van de onbewerkte versie van de visie van de Schildersbuurt (boven) en de aangepaste versie (onder). Klik op de afbeeldingen voor een groter plaatje

Voor mijn vakantie heb ik meegedaan aan ‘de Community Planning’ van de Schildersbuurt in Zaandam. Samen met ontwerpbureau Urhahn Urban Design mocht de buurt een ‘visie’ (=prettig vormgegeven boekje) schrijven voor de gemeenteraad. Thuisgekomen zat het boekje in mijn mailbox. Nu heb ik me de laatste tijd in het fenomeen WordCloud verdiept, en ineens dacht ik “Wat voor een plaatje komt eruit als ik onze visie door zo’n programma haal?” Het bovenste plaatje laat het resultaat zien in toepasselijk Zaans Groen. En inderdaad, ook mijn eerste gedachte was: “Dat is wel een heel nietszeggend verhaal voor 4 avonden en 50.000 Euro werk”.
Gelukkig bedacht ik dat het probleem weleens in de gebruikte ‘headers’ en ‘footers’ kon zitten. Toen ik die eruit gesloopt had en nog wat overtollig ambtenarenjargon had verwijderd bleef het onderste plaatje over. De Vincent van Goghweg en de Westzijde lijken de visie van de buurt te beheersen. ‘Groen’, ‘ruimte’, ‘plek’, ‘planning’, ‘Wanneer’, ‘route’ en ‘meerderheid’ volgen op gepaste afstand. Nog steeds vind ik het een wat mager inhoudelijk perspectief. Of is een visie niet in een woordenwolk vast te leggen?

Voor degenen die dat willen controleren: hier staat de visie van de Schildersbuurt in Zaandam in de versie van Urhahn Urban Design.