Een paar dagen na mijn blogje over Breinbrekers stond in Trouw (van 4 juni 2012) een berichtje over een bijeenkomst waarin filosofen met elkaar in discussie gingen over de gevaren van het gebruik van de neurowetenschap om meer inzicht te krijgen in het consumentengedrag. Niet alleen de inhoudelijke weergave van het debat leek rechtstreeks ontleend aan mijn blog over ‘Breinbrekers’, dat gold al helemaal voor de kop ‘Pindakaas of pindakaas’. Om mijn ‘déja vu’ gevoel te rechtvaardigen had ik hier een scan van het Trouw artikel als bewijs opgenomen.
Dat leverde me tijdens mijn vakantie een brief op van een auteursrechtenclub en vervolgens van een advocaat wegens vermeende inbreuk op het auteursrecht van Trouw! De omgekeerde wereld zou ik zeggen. Ik ben gesommeerd om het knipseltje te verwijderen, maar ik stuur het op verzoek gaarne toe.

Ik heb de advocaat inmiddels op de hoogte gesteld van mijn verwondering over deze gang van zaken. Mocht Trouw bij het standpunt blijven dat ik hun auteursrecht heb geschonden in plaats van zij het mijne dan ben ik benieuwd wat de rechter er van zegt. (JHF 19 september 2012)